nierówności
sfiiksuje : Witam, Mam problem z taką nierównością
(x−4)2(x−√5)(6−x)> bądz równe 0
wyznacz najmniejszą liczbę spełniająćą nierówność
18 sty 22:34
Eta:
18 sty 22:38
zzz: x−4=0
x=−4
lub
x=√5≈2,236
lub
6−x=0
−x=−6
x=6
Najmniejsza z nich to −4
18 sty 22:38
Eta:
@zzz ?
18 sty 22:39
Mila:

(x−4)
2*(x−
√5)(6−x)≥ 0
x=4 pierwiastek podwójny,x=
√5, x=6
odp.
√5
18 sty 22:42
sfiiksuje : Opowiedź to 223, czyli to wszystko pomnożyć?
18 sty 22:42
Eta:
Popraw pytanie:
Wskaż ..." najmniejszą liczbę .. jaką?"
18 sty 22:42
sfiiksuje : Aaa, bo tu chodzi o
√5.
zakoduj cyfrę jedności oraz dwie początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dzięsiętnego tej
liczby

Dziękuję
18 sty 22:46
Eta:
Ach.... nie zauważyłam ≥0 ( przeczytałam >0
odp: x=√5≈2,23
18 sty 22:50