Oblicz ekstremum lokalne funkcji
Nitta: ekstremum lokalne
f(x)=2/x=x/2
Umie ktoś to zrobić
18 sty 21:37
Nitta: f(x)=2/x+x/2
Umie ktoś to zrobić
18 sty 21:37
Qulka: policz pochodną
18 sty 21:43
Janek191:

Wiele osób to umie

D = ℛ \ { 0 }
| | −1 | | 2 | |
f '(x) = 2* |
| + 0,5 = − |
| + 0,5 = 0 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | | x2 | |
Dla x < − 2 jest f '(x) > 0 , a dla x > − 2 jest f '(x) < 0 czyli mamy maksimum
lokalne w x = − 2
Dla x < 2 jest f'(x) < 0, a dla x > 2 jest f '(x) > 0 czyli mamy minimum
lokalne dla x = 2.
18 sty 21:48
PW: Nawet w liceum jest stosowane twierdzenie dla u dodatnich:
łatwe do udowodnienia metodami elementarnymi (bez pochodnej) i jego odpowiednik dla u ujemnych

.
18 sty 21:53