matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
lel:
∫sin(54x
3
+24)x
2
dx
18 sty 21:34
yht:
54x
3
+24 = t 54*3x
2
dx = dt 162x
2
dx = dt |:162
1
x
2
dx =
dt
162
1
1
1
∫sin(54x3+24)x
2
dx = ∫sin(t)*
dt =
* ∫sin(t)dt =
* (−cos t) + C =
162
162
162
1
= −
*cos(54x
3
+24) + C
162
18 sty 21:36
henrys:
54x
3
+24=t
18 sty 21:36