Figury podobne.
Ola: Witam i proszę o pomoc.
Oto zadania:
1. Trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych 5cm i 12 cm jest podobny do trójkąta A'B'C',
którego obwód wynosi 60 cm. Oblicz długości boków trójkąta A'B'C'.
2. Uzasadnij,że odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i
równy jego połowie.
3. Trójkąt A'B'C' jest podobny do trójkąta ABC. Oblicz jaką skalę podobieństwa oraz długości
boków B'C' i A'C',
jeżeli
|A'B'|=6 cm,
|BC|=6 cm,
|AC|=12cm,
|AB|=8 cm.
4. Punkt P' = (a+5, −2) jest jednokładny do punktu P = (4, b − 10) względem punktu O=(0,0) w
skali k=2. Znajdź liczny a i b, a następnie podaj współrzędne punktów P i P'.
5. Boki czworokąta ABCD mają długości:7cm,15cm,13cm, i 18 cm. Czworokąt A'B'C'D' jest podobny
do czworokąta ABCD, a suma długości jego dwóch krótszych boków jest równa 30 cm. Oblicz
długości boków czworokąta A'B'C'D'.
17 gru 16:44
Godzio: zaraz coś porobie
17 gru 16:54
Ola: Wielkie dzięki

Jednak są na tym świecie dobrzy ludzie.
17 gru 16:57
Godzio:

5
2 +12
2 =x
2
25+144=x
2
169=x
2
x=13
skoro podobny to mamy takie zależności
a
2 +b
2 = c
2
a+b+c=60
| a | | b | | 12a | |
| = |
| => 12a=5b => b= |
|
|
| 5 | | 12 | | 5 | |
| | 12 | | 13 | |
a+ |
| a+ |
| a = 60 /*5
|
| | 5 | | 5 | |
5a+12a+13a = 300
30a=300
a=10
17 gru 16:58
ekonomistka ;p: dla mnie nikt nie chce pomoc

ale dobrze ze TOBIE POMOGŁ GONDZIO
17 gru 17:05
Godzio:

2)
Jeśli x jest równoległy to powinna zajść zależnośc wynikająca z podobieństwa:
| 1 | | 1 | |
| = |
| czyli x jest równoległy do AB
|
| 2 | | 2 | |
dalej z podobieństwa:
17 gru 17:06
Godzio: ekonomistka chętnie bym ci pomógł tyle że jestem dopiero w 2 LO i nie umiem pochodnych
17 gru 17:07
ekonomistka ;p: DZIEKI ALE MaDRY CHLOPAK z Ciebie

bedziesz umial jak bd na studiach heh
17 gru 17:09
Godzio:

skala podobieństwa:
boki:
|C'A'| :
36 =4a
a=9
C'B' :
18=4b
b=4,5
17 gru 17:10
Godzio:

4. Punkt P' = (a+5, −2) jest jednokładny do punktu P = (4, b − 10) względem punktu O=(0,0) w
skali k=2. Znajdź liczny a i b, a następnie podaj współrzędne punktów P i P'.
P' = [−4,−2] P=[4,2]
a+5=−4
a=−9
b−10 = 2
b=12
nie chce mi sie myśleć jak to poprawniej zrobić
17 gru 17:20
Godzio:

z krótsze boki to a i c
czyli
a+c=30
| 13 | | 7 | |
| = |
| rozwiąż ten układ, wylicz skale podobienstwa ( np. po obliczeniu "a" |
| a | | c | |
| | 13 | |
|
| ) i wyznacz długości poradzisz sobie? |
| | a | |
17 gru 17:24
Ola: WOW

Bardzo,bardzo Ci dziękuję.
17 gru 17:30
ryju: zad 2. koncowa powinna wychodzic c=2x gdyz mnozysz na krzyż
14 mar 18:59