Pole trójkąta ABC wynosi 15
issk2:

Pole trójkąta ABC wynosi 15. Oblicz pole trapezu ABDE, jeżeli |AB|=3, |DE|=2.e
18 sty 20:27
PW: Co to znaczy |DE| = 2.e ?
18 sty 21:12
Eta:
2"kropka" e
18 sty 21:18
issk2: Powinno być bez tego "e" a "." to po prostu koniec zdania
18 sty 21:47
Qulka: pole = 25/3
18 sty 21:49
issk2: Jak to obliczyłeś/aś?
18 sty 21:54
Qulka: z pola liczysz wysokość H=10
z podobieństwa ..jaka jej część jest nad trapezem to 20/3
reszta to wysokość trapezu 10/3 i wzór na pole
18 sty 21:56
PW: Ten duży i ten mały trójkąt są podobne, a skala podobieństwa to ...
18 sty 21:57
PW: Tak będzie prościej, bez wyliczania wysokości (od pola dużego odjąć pole małego).
18 sty 21:58
Mila:
ED||AB
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
=======================
18 sty 22:08