Pochodne
N3xT:
Oblicz monotonicznos i ekstrema lokalne funkcji.
Dziedzina to x∊(−
∞,0)(0,
∞)
18 sty 20:20
Janek191:
D = ( − ∞, 0) ∪ ( 0, +∞) = ℛ \{0|
18 sty 20:21
N3xT: no tak

a pochodną jak policzyć i potem przyrównać do 0 skoro tam jest ln
18 sty 20:28
N3xT: ?
18 sty 20:52
Janek191:
Zastosuj wzór na pochodna ilorazu funkcji
18 sty 21:05
N3xT: | x−2lnx | |
| '  |
| x4 | |
18 sty 21:13
Janek191:
Nie
18 sty 21:18
Janek191:
| | 1x*x2 − ln x* 2 x | | x − 2 x* ln x | | 1 − 2 ln x | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x3 | |
18 sty 21:21
Janek191:

Ze względu na ln dziedzina D = ( 0 : +
∞)
18 sty 21:23
Janek191:
f '(x) = 0 ⇔ 1 − 2 ln x = 0 ⇔ 2 ln x = 1 ⇔ ln x = 0,5 ⇔ x = e0,5 = √e ≈ 1,65
18 sty 21:25
Janek191:
Dla x < √e jest f '(x) > 0 − funkcja rośnie
Dla x > √e jest f '(x) < 0 − funkcja maleje
W x = √x funkcja f osiąga maksimum równe f( √e)
18 sty 21:28
zyx: to ln=e ?
czemu tak
x=e
0,5 ?
19 sty 09:58
Jerzy:
a o co konkretnie pytasz ?
19 sty 10:00
zyx: no skąd to e się wzięło ?
skoro mam Ln ?
jak to jest proszę mam kolosa w weekend z tego −,−
Wytłumaczcie

f(x)=ln
3x−3ln
2x+2 − jak to ruszyć ?
19 sty 10:15
Jerzy:
a co masz z tym zrobić ?
19 sty 10:16
zyx: to samo co wyżej ?
19 sty 10:18
zyx: a i dlaczego liczymy fmax ? a nie min ?
skoro mi tu min wychodzi
19 sty 10:18
Jerzy:
1) ustal dziedzinę
2) liczymy pochodną ... potrafisz ?
19 sty 10:19
zyx: czekaj policzę
19 sty 10:22
zyx: no dziedzina to D(f):x∊R
ale pochodnej to nie wiem

co z tymi potęgami przy ln
19 sty 10:27
Jerzy:
D = (0,+∞) [ logarytm istnieje tylko dla liczb dodatnich ]
wskazówka do pochodnej: [(f(x))n]' = n*[f(x)]n−1*f'(x)
19 sty 10:30
zyx: wychodzi mi coś takiego :
19 sty 10:33
zyx: i teraz x możemy przed nawias wyciągnąć ? i się skróci ? tak ?
19 sty 10:34
zyx: 3lnx−4ln ? tak ?
19 sty 10:35
Jerzy:
| | 3ln2x − 6lnx | | 3lnx(lnx − 2) | |
prawie dobrze ... f'(x) = |
| = |
| |
| | x | | x | |
teraz szukamy miejsc zerowych pochodnej
19 sty 10:35
Jerzy:
nic się nie skraca
19 sty 10:36
zyx: czemu 6lnx ? mi wychodzi 4
| | 1 | |
2ln2x= 2[(lnx)2] ' * |
| ? |
| | x | |
czyli = 4lnx/x ?
19 sty 10:40
Jerzy:
| | 1 | | 6lnx | |
[3ln2x]' = 3*2*lnx* |
| = |
| |
| | x | | x | |
19 sty 10:41
zyx: czyli mz
to
x=e i x=e2 ?
19 sty 10:45
Jerzy:
a dlaczego x = e ?
19 sty 10:46
zyx: 3lnx=0
lnx=0
19 sty 10:47
Jerzy:
lnx = 0 ⇔ x = 1
19 sty 10:49
Janek191:
Do 9.58
ln x = 0,5
loge x = 0,5 ⇔ x =e0,5 = √e ( Definicja logarytmu )
19 sty 10:51
zyx: czemu ? tak
czemu
przecież
3lnx=0/3
lnx=0
skąd ta 1 ?
19 sty 10:58
Jerzy:

y = lnx
teraz widzisz ?
19 sty 10:59
Jerzy:
albo: lnx = 0 ⇔ lnx = lne0 ⇔ lnx = ln1 ⇔ x = 1
19 sty 11:00
zyx: no dobrze widzę

a co z tym
lnx−2 ?
to wyjdzie e
2 ?
19 sty 11:04
Jerzy:
tak .... teraz trzeba ustalić czy i jak pochodna zmienia znak w x = 1 i x = e2
19 sty 11:05
Janek191:
Wydaje się,że zyx: nie zna definicji logarytmu
19 sty 11:06
zyx: czyli ? No przechodzi przez 1 i przez e2 ? i od prawej od góry ?
19 sty 11:09
Jerzy:

spokojnie ... zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od wyrażenia lnx(lnx − 2) ,
bo mianownik jest zawsze dodatni
podstawmy: lnx = t , czyli badamy znak funkcji: f(t) = t*(t − 2)
patrz na wykres i odczytuj
19 sty 11:13
zyx: a co z punktem 1 ? x=1 ?
19 sty 11:27
Jerzy:
dobra , szkoda czasu , to jest wykres fragmentu pochodnej , a nie funkcji
w t = 0 ( dla x = 1) pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny,
czyli funkcja ma maksimum.
w t = 2 ( dla x = e2 ) pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni,
czyli funkcja ma minimum
19 sty 11:34
zyx: ale spokojnie już zajazyłem

jest rosnąca (−
∞,0)u(2,
∞)
i malejąca od (0,2)
i max ma w 0
a min w 2

spokojnie

po prostu potrzebuje czasu
19 sty 11:39
Jerzy:
nie myl pojęć ... mówimy teraz już o funkcji, a nie pochodnej, a ta ma maksimum dla x = 1
oraz minimum dla x = e2
19 sty 11:41