obliczyćdrugą pochodną funkcji
ekonomistka ;p: | | 3 | |
obliczyć 2 pochodna ; |
| |
| | x | |
proszę o pomoc ,mam wynik ale chodzi mi o metode rozwiązania
17 gru 16:37
AS:
Druga pochodna to po prostu pochodna z pochodnej
Jeżeli funkcja ma postać f(x) = a*x
n to pierwsza pochodna
f'(x) = n*a*x
n−1
W naszym przypadku f(x) = 3*x
−1 i zastosować wzór raz i drugi.
| | u | |
Ewentualnie w ogólniejszym przypadku gdy f(x) = |
| i v ≠ 0 to |
| | v | |
17 gru 17:25
Mateusz: Zakładam ze pierwszą pochodną funkcji wiesz jak sie oblicza Podpowiem ci jak masz to zrobic
zapoznam cie z taką regułą
Jeżeli funkcja pochodna f'(x) jest różniczkowalna w zbiorze A to pochodną tej pochodnej f'(x) w
zbiorze A nazywamy pochodną drugiego rzędu(czyli drugą pochodną ) funkcji f(x) i oznaczamy ją
f''(x) czyli
f''(x) = (f')'(x) analogicznie okreslamy pochodne wyzszych rzędów np
pochodna trzeciego rzędu to pochodna pochodnej drugiego rzędu itd
17 gru 17:34
ekonomistka ;p:
MOGŁBYS PRZEDSTAWIC OBLICZENIA?I JAK I WYNIK WYJDZIE Ci?
dziekuje
17 gru 17:39
ekonomistka ;p: rozumiem ta regułe,i liczylam inne przykłady ale nie potrafie policzyc tego
17 gru 17:42
AS: Ja też nie rozumiem
Jeżeli liczyłaś zadania trudniejsze to dlaczego problem z łatwym?
f'(x) = 3*(−1)*x
−2 = −3*x
−2
| | 6 | |
f"(x) = −3*(−2)*x−3 = 6*x−3 = |
| |
| | x3 | |
17 gru 18:58
ekonomistka ;p: już rozumiem w czym ciagle sie myliłam dziekuje Ci bardzo Asie. a tak poza tym wszytko co
zwiazane z asem przynosi mi szczescie .

w asie jazdy robilam kurs i zdałam tam prawko heh;

dzieki serdeczne jeszcze raz, teraz wstyd mi troche ze nie rozumialm tego
17 gru 19:25
AS: Nie ma się czego wstydzić,czasem tak bywa.Powodzenia.
17 gru 19:34