wyznacz dziedzinę
Karolina: f(x)=√4x−x2 −log3(x2+2x−8x−2)
wyznacz dziedzinę:
18 sty 19:31
Karolina: Pomoże ktoś?
18 sty 19:49
Karolina: *tam w nawiasie ma być jeszcze −2
18 sty 19:50
Jack: napisz ten logarytm za pomoca U, bo "u" nic nie widac
18 sty 19:51
18 sty 20:14
Karolina: O tak ma być
18 sty 20:14
Karolina: Jak to zrobić?
18 sty 20:19
Jack: x ≠ 2
x
2 +2x−8 = 0
delta = ...
x= − 4 lub x=2
więc
| | x2+2x−8 | | (x−2)(x+4) | |
log3( |
| − 2) = log3( |
| −2) = |
| | x−2 | | x−2 | |
= log
3(x+4−2) = log
3(x+2)
18 sty 20:22
Jack: √4x−x2
4x−x2 ≥ 0 (jako ze nie ma pierwiastkow z liczb ujemnych w zbiorze Rzeczywistym)
x(4−x) ≥ 0
x ∊ <0;4>
z tego drugiego warunku x≠2 więc
x∊<0;4> / {2}
18 sty 20:27
Karolina: Dzięki
18 sty 22:15
Ajtek:
Jack, nie pasuje mi dziedzina logarytmu.
18 sty 22:33
Ajtek:
Dobra, jestem zmęczony, jest okej

.
18 sty 22:36