odcinek Ab..
Admatix: Odcinek AB o końcach A(0,0) i B(4,2) jest podstawą trójkąta rownoramiennego ABC. Wierzchołek C
leży na osi OY wyznacz współrzędne wierzchołka C i oblicz pole trójkąta ABC.
Dochodzę do tego że C(0;−2x+5) ale dalej nie pamiętam jak się robiło.
18 sty 19:22
Janek191:

A =(0, 0) B = ( 4, 2)
C = ( 0, y)
I AC I = I BC I ⇒ I AC I
2 = I BC I
2
y
2 = (−4)
2 + ( y − 2)
2
y
2 = 16 + y
2 − 4 y + 4
4 y = 20
y = 5
−−−
C = ( 0, 5)
========
Pole
P = 0,5*I AC I *h = 0,5*( 5 − 0)*( (4 −0) = 0,5*5*4 = 10
18 sty 19:29
Admatix: Ale ja jestem głupi Xd mam odpowiedz napisana skoro znam x to mogę y

D
18 sty 19:33
Admatix: O ale dzięki
18 sty 19:34