Wykaż, że zachodzi równość:
Ludwik Montgomery: Wykaż, że zachodzi równość:
| √2−1 | | 5√2−7 | |
| = √ |
| (po prawej stronie równania jest |
| √2+1 | | 5√2+7 | |
wszystko pod pierwiastkiem sześciennym, chyba coś źle wpisałem, że się nie pojawił)
Są tu chyba jakieś wzory skróconego mnożenia, ale ich nie widzę
18 sty 19:00
Jack: usun niewymiernosci to "ci sie pojawia" wzorki ; D
18 sty 19:01
Jack: Lewa :
| √2−1 | | (√2−1)(√2−1) | |
| = |
| = (√2−1)2 |
| √2+1 | | 2−1 | |
Prawa (w srodku pierwiastka) analogicznie
18 sty 19:03
18 sty 19:07
Ludwik Montgomery: uu, muszę się nauczyć szybciej wpisywać formułki
18 sty 19:07
Jack: czyli masz wykazac ze
(√2−1)2 = 3√(5√2−7)2
18 sty 19:08
Ludwik Montgomery: (√2−1)2= 3√(5√2−7)2
18 sty 19:10
Ludwik Montgomery: a gdyby lewą stronę podnieść do trzeciej potęgi?
18 sty 19:11
Jack: mozesz zauwazyc ze 5√2−7 = (√2−1)3
nie no zartuje, nic nie zauwazysz, aczkolwiek to co wyzej napisalem to prawda
18 sty 19:14
Ludwik Montgomery: aha już widzę

(zamieniłem na potęgi)
dzięki za pomoc!
18 sty 19:16
Jack: hm...ja nic nie widze...ale jak widzisz no to fajno
18 sty 19:17
Mila:
(5√2−7)2=50−70√2+49=99−70√2=(3−2√2)3
P=3√(3−2√2)3=3−2√2=(√2−1)2
18 sty 19:22
Ludwik Montgomery: (a)2=(b)2*13
(a)3=b
chyba tak...
18 sty 19:22
Jack: Milu nie wiem kim by trzeba bylo byc zeby zauwazyc ze 99−70√2 = (3−2√2)3
18 sty 19:24
Mila:
Podejrzewam.
(√2−1)2=2−2√2+1=3−2√2 skoro ma być równość prawdziwa, to sprawdzam, czy
(3−2√2)3 jest równe 99−70√2.
Podałam też gdzieś tam metodę, nie zawsze pomocną, ale w tych szkolnych przykładach
często skuteczna.
18 sty 20:16