Zadanie
avorlen: Liczby 437 i 826 podzielono przez pewną liczbę naturalną i otrzymano reszty odpowiednio 8 i 7.
Przez jaką liczbę podzielono ?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
18 sty 18:58
+-: jakie mają wspólne podzielniki
437−8=
826−7=
18 sty 20:20
Mila:
n− szukany wspólny dzielnik
Podzielono przez liczbę większą od 8.
437−8=429 Ta liczba jest podzielna przez n
826−7=819 Ta liczba jest podzielna przez n
n>8
429=3*143=3*11*13
819=3*273=3*3*91=3*3*91=3*3*7*13
Teraz pomyśl , jakie to mogą być wspólne dzielniki, aby otrzymać przy dzieleniu
liczb 437 i 826 podane reszty.
18 sty 20:29
avorlen: Wielkie DZIĘKUJĘ
18 sty 20:36