Ciągi
Aleksandra: Ciągi moi mili

Dany jest ciąg arytmetyczny (an). Stosunek sumy pierwszych dziesięciu wyrazów o numerach
parzystych do sumy pierwszych dziecięciu wyrazów o numerach nieparzystych wynosi 9/8. Suma
wyrazów trzeciego i siódmego jest równa 12. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Ułożyłam takie dwa równania:
| 2a1+18r | |
| (korzystając ze wzoru na sumę i podstawiłam do ilorazu) |
| 2a1+20r | |
a1+2r+a1+6r=12
Rozwiązując taki układ równani nie mogę obliczyć poprawnego wyniku który jest : an=2n−4
Czy ułożyłam złu układ równań ?
Proszę o szczegółową pomoc !
18 sty 18:36
Janek191:
Parzyste
b
1 = a
2 = a
1 + r r
1 = 2r
n = 10
S
p10 = 0,5*( a
1 + r + (a
1 + r) + 9*2r) *10 = 5*( 2 a
1 + 20 r) =10 a
1 +100 r
Nieparzyste
b
2 = a
1 r
2 = 2r
b
10 = a
1 + 9*2r = a
1 + 18 r
S
np10 = 0,5*( a
1 + a
1 + 18 r)*10 = 5*( 2 a
1 + 18 r) = 10 a
1 +90 r
więc
| 10 a1 + 100 r | | 9 | |
| = |
| |
| 10 a1 + 90 r | | 8 | |
80 a
1 + 800 r = 90a
1 + 810r
10 r = − 10 a
1
r = − a
1
======
a
3 + a
7 = 12
a
1 + 2 r + a
1 + 6r = 12
2 a
1 + 8 r = 12
2 a
1 − 8 a
1 = 12
− 6 a
1 = 12
a
1 = − 2
======
r = 2
=====
a
n = a
1 + ( n −1) r = − 2 + ( n − 1)*2 = − 2 + 2 n − 2 = 2 n − 4
============================================
18 sty 20:35
Janek191:
18 sty 20:46
Aleksandra: Dziękuję bardzo

W końcu znalazłam mój błąd
18 sty 21:38
Janek191:
18 sty 21:39
Metis:
18 sty 21:51