znajdź ciąg
kasia00: suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21 a ich iloczyn wynosi 216.
znajdź ten ciąg.
18 sty 17:59
zzz: a1+a2+a3=21
a1*a2*a3=216
a1+a1q+a1q2=21
a1*a1q*a1q2=216
a12q*a1q2=216
a13q3=216
a1+a1q+a1q2=21
a1(1+q+q2)=21
a1=21/1+q+q2
(21/1+q+q2)3*q3=216
Z tego ostatniego wyznaczysz q a pozniej juz tylko gdzies je podstawisz i masz a1 a2 a3
18 sty 18:03
Mila:
a
1*(1+q+q
2)=21
a
13*q
3=216⇔(a
1*q)
3=216⇔a
1*q=6⇔a
2=6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1*(1+q+q
2)=21
a
1*q=6 dzielimy stronami
−−−−−−−−−−−−−−−
| 1+q+q2 | | 21 | | 1+q+q2 | | 7 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| q | | 6 | | q | | 2 | |
2q
2+2q+2=7q
2q
2−5q+2=0
licz dalej i sprawdzaj warunki zadania
18 sty 18:40