matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
n i a11
kasia00:
mając dane a1=4, q=3, Sn=13120. oblicz n i a11
18 sty 17:56
zzz:
1−(3)
n
13120=4*
1−3
1−(3)
n
13120=4*
−2
13120=−2(1−(3)
n
) −6560=1−(3)
n
−6561=−(3)
n
6561=3
n
n=8 a11=4*q
1
0 a11=4*3
1
0 a11=4*59049 a11=236196
18 sty 18:12