LOGARYTMY
asia: 5logx + xlog5 = 50
18 sty 17:51
Janek191:
x = 100
18 sty 18:01
asia: mOŻNA poprosić o rozwiązanie?
18 sty 18:05
Janek191:
Podałem wyżej
18 sty 18:05
Janek191:
5log 100 + 100log 5 = 52 + 102 log 5 = 25 + 10log 25 = 25 + 25 = 50
18 sty 18:07
asia: a skąd wiesz, że x=100?
18 sty 18:29
Janek191:
x zostało odgadnięte
18 sty 19:22
Jerzy:
zlogarytmuj obustronnie log o podstawie 10
18 sty 19:39
Janek191:
?

log ( a + b ) = ?
18 sty 19:53
PW: asiu, problem polega na znalezieniu związku między liczbami
5logx i xlog5.
W tym celu obliczmy ich logarytmy:
log(5logx) = (logx)·(log5) (korzystamy z twierdzenia o logarytmie potęgi).
log(xlog5) = (log5)(logx).
Jak widać oba składniki badanego równania mają jednakowe logarytmy, a więc są liczbami
równymi (logarytm jest funkcją różnowartościową).
Wobec tego równanie można zapisać w postaci
2·5logx = 50
5logx = 25
5logx = 52,
a więc z różnowartościowości funkcji wykładniczej
logx = 2,
czyli
102 = x
x = 100.
Rozwiązanie wymaga na początku ustalenia dziedziny.
18 sty 19:53
Janek191:
18 sty 19:56
Tadeusz:
zauważ, że xlog5=xlogx5/logx10=5logx
masz więc:
5logx+5logx=50
5logx=25 ⇒ logx=2 x=
18 sty 20:14