Parę zadań maturalnych
PamPam: 1) Długości trzech krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 3, a ich
iloczyn jest równy 216.
Suma długości wszystkich krawędzi tego prostopadłościanu jest równa ?
2) Dwa okręgi o promieniu 10 przecinają się w punkcie A i B. Odległość między środkami okręgów
jest równa 16.
Wynika stąd, że dług. Odcinka AB jest równa?
3) Rozwiąż nierówność (x−1)2−x(x−3)>=(x+2)2−7
4)Trzy liczby dodatnie tworzą ciąg arytmetyczny. Średnia arytmetyczna tych liczb jest równa 9
Jeśli od pierwszej odejmiemy 1, drugą pozostawimy bez zmian, a do trzeciej dodamy 13, orzymamy
ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby
18 sty 17:50
Janek191:
1)
x*x q*x q2 = x3 q3 = 216
x q = 6
q = 3 więc x = 2
Wymiary: 2 , 6, 18
L = 4*( 2 + 6 + 18) = 4*26 = 104
18 sty 17:56