Nierówność z logarytmem
Wiki: Hej

jak rozwiązywać takie nierówności log
2(x
2−5x−6)<1
nie wiem co z tym począć :c
18 sty 17:48
Jerzy:
log2a < 1 ⇔ log2a ⇔ log22 ⇔ a < 2 i a > 0
18 sty 17:51
Wiki: Nie rozumiem mógłby mi ktoś pokazać na tym konkretnym przykładzie jak to rozwiązać. Co
oznaczają te strzałki? Skąd wzięły się te dwie nierówności?
18 sty 18:02
Mila:

1) Dziedzina
D:
x
2−5x−6>0
Δ=25+24=49
| | 5−7 | | 5+7 | |
x= |
| lub x= |
| ⇔ ( to jest równoważne) |
| | 2 | | 2 | |
x=−1 lub x=6
x<−1 lub x>6
log
2(x
2−5x−6)<1⇔
log
2(x
2−5x−6)<log
2(2)⇔
x
2−5x−6<2⇔
x
2−5x−8<0
Δ=25+32=57
| | 5−√57 | | 5+√57 | |
x= |
| lub x= |
| [x≈−1,3 lub x≈6,3 potrzebne do |
| | 2 | | 2 | |
zaznaczenia na osi]
| | 5−√57 | | 5+√57 | |
x∊( |
| , |
| ) i x∊D |
| | 2 | | 2 | |
odp .
| | 5−√57 | | 5+√57 | |
x∊( |
| ,−1)∪(6 , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 21:39