fizyka
TOM: Oblicz masę wody wlanej do basenu o wymiarach 2 m, 3m, 1.5m .Przyjmij, że basen napełniony po
brzegi. Proszę o pomoc
17 gru 16:13
ziomek: Hmm znasz oczywiscie gestosc wody.
Wiec oblicz jej objetosc z 2m*3m*1,5m=V
| | m | |
po przekszatlceniu wzoru na gestosc p= |
| |
| | V | |
mozesz obliczyc mase
17 gru 16:18
Godzio:
V=2*3*1,5=9m3
1m3 to 1000kg
czyli:
9 * 1000 = 9000kg
17 gru 16:19
TOM:
17 gru 16:23
TOM: Dzięki też tak obliczyłem ale w odp jest 8982 kg więc to mi nie dawało spokoju
17 gru 16:31
Godzio: bo różnie się patrzy, oni zapewne wzieli gęstość wody 998 ale cos w tym rodzaju
17 gru 16:33
TOM: ok dzięki
17 gru 21:25