Prawdopodobieństwo klasyczne
NG: Ze zbiory liczb 3 cyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a)liczby podzielnej przez 2 lub przez 3
| | 2 | |
ma wyjść |
| a mi ciągle coś w tym umyka. |
| | 3 | |
A−podzielna przez 2
B−podzielna przez 3
Ω=900
Siła A to 450
Siła B wyliczałam z ciągu aryt. 267 i siłe A∧B= 134
| | 450+267−134 | | 2 | |
P(A∨B)= |
| to nie jest |
| Co ja robie źle? |
| | 900 | | 3 | |
18 sty 16:58
Jerzy:
a odjęłaś podzielne przez 2 i 3
18 sty 17:03
NG: No to jest to 134 , częśc wspólna podizelnych przez 2 i 3
18 sty 17:04
Kacper:
Podzielne przez 2 i 3 czyli przez 6
| 900 | |
| =150  |
| 6 | |
Podzielnych przez 3 jest 300
| | 450+300−150 | | 2 | |
P(A∪B)= |
| = |
| |
| | 900 | | 3 | |
18 sty 17:07
NG: A dlaczego nie wychodzi ciagiem, że a1=102 −najmniejsza podzielna przez 3
an=900 i r=3?
900=102+3n−3
3n=801
n=267?
18 sty 17:10
Jack: an = 999...
18 sty 17:11
NG: A no taaaak. dzięki
18 sty 17:13