plisssss o szybkie rozwiązanie
pipi : Dany jest równoległobok ABCD . Wyznacz punkt przecięcia przekątnych tego równoległoboku
i oblicz jego obwód .
a) A(−3,−2)
B(5,2)
C(5,5)
b)
B(−1,−4)
C(2,5)
D(−2,8)
18 sty 16:50
Janek191:
a) Punkt przecięcia przekątnych to środek odcinka AC
b) jw. odcinka BD
18 sty 16:55
Janek191:
a) Obwód
L = 2 I AB I + 2 I BC I
18 sty 16:57
pipi : a można rysunek ?
18 sty 16:58
Jack:
18 sty 17:01
Janek191:

Rysunek nie jest potrzebny

a)
→
AB = [ 5 − (− 3), 2 − (−2) ] = [ 8, 4]
→
BC = [ 5 − 5, 5 − 2] = [ 0, 3 ]
18 sty 17:03
pipi : aha a b) ?
18 sty 17:05
Janek191:
| | − 3 + 5 | | − 2 + 5 | |
xs = |
| = 1 ys = |
| = 1,5 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 1 ; 1,5)
18 sty 17:06
Janek191:
I AB I =
√82 + 42 =
√64 + 16 =
√80 =
√16*5 = 4
√5
I BC I =
√02 + 32 =
√9 = 3 lub I BC I = 5 − 2 = 3
Obwód równoległoboku ABCD
L = 2* 4
√5 + 2*3 = 8
√5 + 6
======================
Koniec a)
b) Analogicznie − zrób sama
18 sty 17:08
pipi : dzięki
18 sty 17:11