Proszę o pomoc
agata8368:

Na rysunku przedstawiony jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Oblicz objętość i pole
całkowite
18 sty 16:45
Jack:

h = 4 * sin 60 = 2
√3
z pitagorasa
H
2 = (2
√3)
2 − 2
2
H
2 = 12 − 4
H = 2
√2
18 sty 16:56
Jack: ewnentualnie mozna zauwazyc ze sciany boczne sa trojkatami rownobocznymi...
wtedy
a = 4
H = 2
√2
V = ...
18 sty 16:57
Agacior: Skad wiadomo ze sciany boczne to trojkat rownoboczny?
18 sty 17:08
Jack: zaznaczyles ze tam jest kat 60 stopni...normalnie jest to trojkat rownoramienny wiec masz
trojkat 60 , 60, x
ale wiadomo ze jak 2 sa 60, to trzeci tez 60... bo suma katow w trojkacie = 180
18 sty 17:14