pliss o szybkie zrobienie zadania
pipi : Czy trójkąt ABC jest równoramienny ? Czy jest on prostokątny ?
a) A(−4,2)
B(0,−1)
C(6,5)
b) A ( 0,−2)
B (−1,5)
C (7 , −1 )
18 sty 16:43
Janek191:
a) Oblicz długości boków i będziesz wiedzieć.
oraz np. tw. Pitagorasa
18 sty 17:21
pipi: czyli jak ?
18 sty 17:21
Janek191:

Rys. do a)
18 sty 17:24
Janek191:
→
AB = [ 0 − (− 4), − 1 − 2] = [ 4, 3]
więc
I AB I =
√42 + 32 =
√25 = 5
dokończ
18 sty 17:26
pipi: a jak dokończyć ?
18 sty 17:28
pipi:
18 sty 17:29
Jack: mozesz tez wykorzystac "dlugosc odcinka znajac wspolrzedne"
d − dlugosc
A(x1,y1) , B(x2,y2)
d = √(x1−x2)2 + (y1 − y2)2
18 sty 17:30
Janek191:
Tak jak ja zacząłem .
Oblicz:
→
BC i I BC I
oraz
→
AC i I AC I
i sprawdź, czy dwie liczby są równe
18 sty 17:31
pipi: ok dzięki
18 sty 17:36