Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami
Edyta: Witam, czy może mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie?
x=y2
x=1−3y2
18 sty 16:29
Janek191:

Ja bym zamienił zmienne.
18 sty 16:36
Ajtek:

Niebieska: y=
√x
Czerwona y=
√−x+1
Pole jest symetryczne względem prostej x=0,5, zatem całeczka:
2*
0∫
0,5 √x dx
Tak bym to rozwiązał.
18 sty 16:40
Edyta: Czyli to jest rozwiązanie tego zadania?
18 sty 16:49
Ajtek:
Trzeba jeszcze policzyć całeczkę

.
18 sty 16:50
Janek191:
@Ajtek
x = 1 − 3y
2
3 y
2 = 1 − x
18 sty 16:53
Ajtek:
Tak, faktycznie, zapomniałem o 3 przy y
2
18 sty 16:54
Ajtek:
I całeczka już inna

.
18 sty 16:54
Jerzy:
ustal granice całkowania i zmiana kolejności całkowania
18 sty 16:54
Edyta: I mam liczyć w/w calke?
18 sty 16:55
Edyta:
18 sty 16:58
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= ∫ab (−3x2 + 1 − x2)dx a = − |
| , b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 16:59
Ajtek:
Nie, powyższa całeczka jest poprawna dla:
x=y2
x=1−y2, zgubiłem trójkę przed y2 w drugim równaniu.
Całeczka będzie inna.
18 sty 17:00
Jerzy:

i całka z 16:59
18 sty 17:07
Edyta: Aha, chyba rozumiem, dziękuję
18 sty 18:27