plissss o szybkie zrobienie tego zadania
pipi: Oblicz obwód trójkąta ABC
a)
A(2,2)
B(6,−6)
C(6,5)
b)
A(−7,−3)
B(5,3)
C(1,5)
18 sty 15:41
olekturbo: Wiesz jak obliczyć odległość między dwoma punktami?
18 sty 15:47
pipi: nie
18 sty 15:49
piotr1973:
odległości:
| (2, 2) | (6, −6) | (6, 5)
(2, 2) | 0 | 4√5 | 5
(6, −6) | 4√5 | 0 | 11
(6, 5) | 5 | 11 | 0
18 sty 15:56
Eta:

1/
|BC|=11 , |AC|=
√32+42=..... , |AB|=
√42+82=....
L= |AC|+|AB|+|BC|=..........
2/ podobnie.......... policz sama
18 sty 15:57
pipi: nie wiem jak ?
18 sty 15:59
piotr1973: długości boków | (4√5 | 11 | 5)
pole | 22
kąty | ((180 cos(−1)(3/5))/pi° | (180 cos(−1)(−2/(5 sqrt(5))))/pi° | (180
cos(−1)(2/sqrt(5)))/pi°)
18 sty 16:00
Eta:

2/ Z twierdzenia Pitagorasa:
|AC|=
√82+82=....
|BC|=
√22+42=...
|AB|=
√122+62=.....
18 sty 16:05
Janek191:
Eta tak rozwiązuje zadania, jak rozwiązywano w kl. V szkoły podstawowej na początku
lat osiemdziesiątych.
18 sty 16:15
Eta:
18 sty 16:16
pipi: hehe
18 sty 16:27
pipi: a jakoś prościej się nie da rozwiązać ?
18 sty 16:28
Janek191:
Pole Δ
ABC
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = 12*8 − |
| *12*6 − |
| *8*8 − |
| *4*2 = 96 − 36 − 32 − 4 = 24 [j2] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 16:32
pipi: dziękii
18 sty 16:38