To jak najszybciej policze pochodna?
Joloo :)): Kochani, jak mam taką funkcje:
f(x)=x2(x2−3)/((x2−1)2)
To jak najszybciej policze pochodna?
18 sty 15:35
olekturbo: chyba najlepiej to przemnozyc i pochodna ilorazu
18 sty 15:39
olekturbo: zeby sie nie pomylic z funkcja wewnetrzna
18 sty 15:39
Jerzy:
| | x4 − 3x2 | |
f(x) = |
| ... prościej się nie da |
| | (x2 − 1)2 | |
18 sty 15:40
Janek191:
Wykonać działania w liczniku i w mianowniku, a następnie zastosować wzór na pochodną
ilorazu funkcji.
18 sty 15:40
Jerzy:
| | (4x3 − 6x)(x2 − 1)2 + (x4 − 3x2)*4x(x2 − 1) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 − 1)4 | |
18 sty 15:42
piotr1973: | d | x2 (x2−3) | | 2 x (x2+3) | |
|
| = |
| |
| dx | (x2−1)2 | | (x2−1)3 | |
18 sty 15:43
piotr1973: Jerzy minus

!
| d | | f(x) | | g(x) f'(x)−f(x) g'(x) | |
| ( |
| ) = |
| |
| dx | | g(x) | | g(x)2 | |
18 sty 15:48
Jerzy:
fakt
18 sty 15:54