pliss o szybkie rozwiązanie
pipi: Wyznacz równania osi symetrii o odcinka AB.
a) A ( −7,3)
B ( 5,3)
b) A ( −2,−3)
B ( 0 , 3)
c) A( −2 , −10)
B (4 , 8 )
18 sty 15:35
Eta:

a) oś symetrii ma równanie
x= −1
18 sty 16:00
Janek191:

c) A =( − 2; − 10)
B = ( 4, 8)
| | 8 − (−10) | | 18 | |
a = |
| = |
| = 3 |
| | 4 − (−2) | | 6 | |
S = − środek odcinka AB
| | − 2 + 4 | | − 10 +8 | |
xs = |
| = 1 ys = |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 1 ; − 1)
więc
Odp.
=================
18 sty 16:01
Eta:
2 sposób
b)
|AC|=BC| , C(x,y) ∊ symetralnej
(x+2)2+(y+3)2=(x+0)2+(y−3)2
x2+4x+4+y2+6y+9=x2+y2−6y+9
4x+12y+4=0 /:4
x+3y+1=0 −−−− równanie symetralnej
18 sty 16:09
pipi: Dziękuję
18 sty 16:10
Eta:
c) |AC|=|BC|
(x+2)
2+(y+10)
2=(x−4)
2+(y−8)
2
x
2+4x+4+y
2+20y+100=x
2−8x+16+y
2−16y+64
12x+36y+24=0 /:12 ⇒ x+3y+2=0 −−− równanie symetralnej w postaci ogólnej
lub w postaci kierunkowej ( jaką podał
Janek
18 sty 16:14
pipi: Dzięki
18 sty 16:17
Janek191:
18 sty 16:17