zadanie z trescia
lola: złotowki i grosze, zadanie z trescia lola: Lidek: Przy wypłacie kasjer pomylił się i zamiast
groszy dał taką samą liczbę złotych, a zamiast złotych dał grosze. Gdy od wypłaconej kwoty
odejmiemy 1zl, wówczas otrzymamy kwotę dokładnie dwa razy większą od tej, którą należało
wypłacić. Jaką kwotę należało wypłacić?
hm
Rzeczywista(jaka miala byc) wypłata: x zł + y gr = 100x + y [gr].
To co wyplacono: y zł + x gr = 100y + x [gr].
y € N i y € {0,1,2,3...99} bo y to grosze, x € N
100y + x − 1 = 2(100x+y)
100y+x−1=200x+2y
98y=199x+1
dobrze mysle? i co z tym dalej zrobic?