par.m
pies:(: wyznacz wartości parametru m dla których dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania
(4−m)x2+(m−4)x+2=0 spelniaja nierownosc 1/x1 +1/x2 >1
18 sty 15:19
Jerzy:
1) 4 − m ≠ 0
2) Δ > 0
3) wzory Viete'a
18 sty 15:22
pies:(: no i nie wychodzi wyszedl mi przedzial
2)m2>16
m>−4 m<4
3)m<7/2
a w odp jest od −00 do 4 co zrobilem zle
18 sty 15:32
ax:
już 2) spaprane
18 sty 15:35
pies:(: dlaczego a jak ma byc
18 sty 15:36
Jerzy:
pokaż obliczenia do 3)
18 sty 15:37
Jerzy:
no i faktycznie popraw 2)
18 sty 15:38
pies:(: (−m+4)/(4−m) calosc przez / 2/4−m >1
−2m+8>1
m<7/2
18 sty 15:40
Jerzy:
| | 4 − m | |
źle liczysz ... ⇔ |
| > 1 |
| | 2 | |
18 sty 15:44
pies:(: dlaczego tak ?
18 sty 15:48
pies:(: dziekuje
18 sty 15:51
Jerzy:
| | 1 | | 4 − m | |
(−m+4)(4−m) = 1 |
| = |
| |
| | | | 2 | |
18 sty 15:51
pies:(: a 2) dlaczego jest zle
18 sty 15:51
Jerzy:
m2 > 16 ⇔ m > 4 lub m < − 4
18 sty 15:53
18 sty 15:54
Jerzy:
m2 − 16 > 0 ⇔ (m+4)(m−4)> 0 ... teraz naszkicuj wykres i odczytaj
18 sty 15:55
pies:(: ale dlaczego tak nie wychodzi m
2>16




bo musze to wiedziec
18 sty 16:06
Jerzy:
jeśli: m2 < 16 , to wtedy: − 4 < m < 4
18 sty 16:07
pies:(: eee a co tu trzeba zrobic na koniec wiem ze nie czesc wpolna ...ale co ?
18 sty 16:19
Jerzy:
Masz trzy warunki:
1) m ≠ 0
2) m < − 4 lub m > 4
3) m < 2
i teraz część wspólna
18 sty 16:21
Jerzy:
1) oczywiście: m ≠ 4
18 sty 16:23
pies:(: w odp mam (−oo,1) U (1,2) U (6,oo)
a to nie jest czesc wpolna chyba ?
18 sty 16:24
Jerzy:
o 15:32 podawałeś inną odpowiedź
18 sty 16:26
pies:(: przepraszam dobrze mowiles
18 sty 16:27
pies:(: dziekuje
18 sty 16:31