Pola figur
Iza_19:

Czesc. Prosze o rozwiazanie dwoch zadan z pola figur z ktorymi nie moge sobie poradzic:
1. Zadanie
rysunek wyżej
W prostokąt KLMN o bokach 8 cm i 4 cm wpisano trójkąt.
Wierzchołki A i B tego trójkąta podzieliły boki prostokąta w stosunku 3 : 5, jak na rysunku.
Oblicz pole trójkąta KAB.
2. Zadanie
Wiedząc, że koło ma promień 5 cm, oblicz pole wycinka kołowego o kącie środkowym 100 stopni
BARDZO PROSZĘ O POMOC
17 gru 15:24
Magda: długość odcinka NA oznacz jako 5x a odcinek AM jako 3x i porównaj czyli 8x=8cm czyli x=1
czyli długość boku ma wynosi 5 a am 3 .
podobnie zrób z bokiem ML
a potem tylko z twierdzenia Pitagorasa policz boki trójkąta
17 gru 15:34
Iza_19: to drugie zrobilam tak ale nie wiem czy dobrze
Pw=pi*52*100360=25pi*518=125pi18
ale tego 1 jeszcze nie kminie
17 gru 15:52
Iza_19: jak podlicze to mi wychodzi 12 a w odp powinno byc 12,25 ? w 1 zadaniu
17 gru 17:26
Godzio: pomoge
17 gru 17:27
R.W.16l: Godzio da radę
17 gru 17:29
Godzio:

8=8x
x=1 => 3x=3 , 5x=5
4=8y
| | 1 | |
y= |
| => 5y= 2,5 , 3y=1,5
|
| | 2 | |
| | 5*4 | | 3*2,5 | | 8*1,5 | |
PΔ=Pprost − P1 − P2−P3= 32 − |
| − |
| − |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
32−10−3,75−6 =
12,25
17 gru 17:32
Godzio: 2 masz dobrze zrobione
17 gru 17:33
ula: Oblicz różnicę pól kwadratów, których boki mają odpowiednio pierwiastek10dm i pierwiastek7cm
17 gru 17:34
Iza_19: eehh no jasne, nie wiem jakim cudem zle wyliczylam sobie 5y i 3y i dlatego mi wychodzilo tak.
Dzięki wielkie Godzio
17 gru 17:52