Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Kasia:
18 sty 15:05
Jerzy:
1) dziedzina
2) pochodna
18 sty 15:06
Kasia: Df=R\{−2}
18 sty 15:15
Jerzy:
a dlaczego tak ?
18 sty 15:18
Kasia: Czy sprowadzić do wspólnego mianownika?
18 sty 15:18
Jerzy:
jaka jest dziedzina ?
18 sty 15:22
Kasia: x+2
18 sty 15:51
Jerzy:
jakiej warości nie może przyjąć x ?
18 sty 15:52
Janek191:
Wolno dzielić przez 0 ?
18 sty 15:52
Kasia: Df=R\{2}
18 sty 15:55
zzz: DF
2/x+x/2
4/2x+x
2/2x
2x≠0
x≠0
(4+x
2)`(2x)−(2x)`(4+x
2)/(2x)
2
4x
2−(8+2x
2)/(4x
2)
4x
2−8−2x
2/4x
2
18 sty 15:55
Ludwik Montgomery: D∊R\{0}
18 sty 15:55
Jerzy:
fmax = f(−4)
fmin = f(4)
18 sty 15:58
zzz: Czyli to samo co u mnie tylko uproszczone
18 sty 15:58
Jerzy:
u Ciebie, to były tylko same bzdury
18 sty 15:59
zzz: pochodna sie zgadza
18 sty 16:00
Ludwik Montgomery: @zzz:
nie uproszczałem, bo ze wzoru

(f+g)'= f' +g'
18 sty 16:00
Jerzy:
sorry ... to nie do Ciebie

... myślałem,że to wpisała autorka postu
18 sty 16:01
zzz: No ja trochę inaczej sprowadziłem do wspólnego mianownika i później pochodną ilorazu
18 sty 16:01
Jerzy:
| | 2 | | x | | 2 | | 1 | |
a po co się tak męczyć ...f(x) = |
| + |
| i f'(x) = − |
| + |
| |
| | x | | 2 | | x2 | | 2 | |
18 sty 16:03
Janek191:
@Ludwik
D = ℛ \{ 0}
lub
x ∊ ℛ \ {0|
18 sty 16:04
zzz: Pochodne będe miał gdzieś za rok, od niedawna umiem te podstawowe i powoli się przygotowuję do
tych trudniejszych a nie chce popełniać błędów to liczę powoli
18 sty 16:05
Ludwik Montgomery: aha, no tak
18 sty 16:05
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| .. to pochodna elementarna |
| | x | | x2 | |
18 sty 16:06
zzz: Oj no wiem, nie czepiaj się
18 sty 16:06
Jerzy:
jak dojdziesz do całek, to liczenie takiej pochodnej to strata czasu
18 sty 16:08
zzz: Do całek to przede mną dłuuuga droga. A właśnie czy całki są w zakresie rozszerzonym szkoły
średniej ?
18 sty 16:09
Jerzy:
Niestety nie mam pojęcia
18 sty 16:17