matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz Z ze wzoru
issk2:
Wyznacz Z ze wzoru:
a
a−z
=
a
2
+1
18 sty 14:58
Jerzy:
2a
a
2
z = a −
=
a+2
a + 2
18 sty 15:01
issk2:
W jaki sposób Ci to wyszło?
18 sty 15:08
Jerzy:
a
a+2
2a
⇔
=
⇔(a−z)(a+2) = 2a ⇔ a − z =
.. i licz dalej
a−z
2
a + 2
18 sty 15:10
piotr1973:
1
z = −
(1+
√
5
)a, a≠0
2
1
z =
(
√
5
−1)a, a≠0
2
18 sty 15:12