funkcję
Adefa: Dane są punkty A(−1,1) B(2,1) C(2,4) . wyznaczył am sobie równanie prostej AB y=1, teraz mam
wyznaczyc równanie prostej prostopadłej BC ,no i teraz a wychodzi mi 0 ,i nie mogę obliczyć b
bo za każdym razem b wychodzi 1lub 4 , co z tym zrobić?
18 sty 13:53
Jerzy:
prosta BC: x = 2
18 sty 13:54
Adefa: Moglbys rozpisać?

bo ile wynosi b?
18 sty 14:07
Jerzy:
prosta przechodzaca przez punkty B i C ma równanie: x = 2
( tutaj nie ma co rozpisywać, bo to nie jest funkcja liniowa postaci: y = ax + b)
18 sty 14:11
Adefa: A czemu to nie jest funkcja liniowa?
18 sty 14:14
Jerzy:
bo nie spełnia warunków funkcji i nie da się jej opisać równaniem: y = ax + b
w ostatnim wzorze a to tg kąta jaki prosta tworzy z osią OX, a tg900 nie istnieje
18 sty 14:17
Adefa: Ok rozumiem dziękuje

ale dla prostej AB równanie to y=0x+1 ?
18 sty 14:48
Jerzy:
tak : y = 0*x + 1 ⇔ y = 1
18 sty 14:49
Adefa: Dziękuje <3
18 sty 14:50