Geometria analityczna - oblicz współczynnik/niewiadome w punktach.
SzukamOdpowiedzi ;_;: Hej, mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać te zadania? Niby wiem co mam zrobić, ale za groma mi nie
wychodzi

Zadanie 9
Punkt (0, −2) jest środkiem odcinka EF, przy czym:
|EF| = 2
√17,
E = (1, e), e>0
F = (−1, f) .
Oblicz e i f.
Zadanie 7
Ile wynosi współczynnik kierunkowy prostej, do której należą trzy z następujących punktów:
A = (3, −3),
B = (3, 1),
C = (−3, −3),
D = (6, 3)?
Janek191:
z.9
x
s = 0
| | e + f | |
ys = |
| = − 2 ⇒ e + f = − 4 |
| | 2 | |
I EF I =
√ (−2)2 + ( f− e)2 =
√4 + (f − e)2 = 2
√17
więc
4 + ( f − e)
2 = 4*17 = 68
( f − e)
2 = 64
f − e = 8
oraz e + f = − 4 , dodajemy stronami
2 f = 4
f = 2
===
e = 2 − 8 = − 6
==========
E = ( 1, − 6) F = ( − 1, 2)
Janek191:

B = ( 3, 1) C = ( − 3, − 3) D = ( 6, 3)
| | − 3 − 1 | | 2 | |
a = |
| = |
| |
| | − 3 − 3 | | 3 | |