+
TMS: Z= 3√−1
Oblicz pierwiastki
Jak to się robiło ?
18 sty 13:01
Benny: w
0=−1
Chyba jakoś tak
18 sty 13:07
Jerzy:
albo rozwiązujesz układ równań:
x3 − 3xy2 = − 1
3x2y − y3 = 0
albo korzystasz ze wzoru na n−ty pierwiastek liczby zespolonej ( IzI = 1 i argz = π )
18 sty 13:15
TMS: tą metodą ze wzoru mam fi=180 stopni czyli 2pi tak ?
i co dalej ?
18 sty 13:25
Jerzy:
180
0 = π
| | cosπ + 2kπ | | sinπ + 2kπ | |
zk = 3√IzI( |
| + |
| *i) |
| | 3 | | 3 | |
dla: k = 0,1,2,
18 sty 13:33
piotr1973: Do Jerzego:
| | π+2kπ | |
we wzorze pod kosinusem i sinusem powinien być ułamek |
| |
| | 3 | |
18 sty 13:50
Jerzy:
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
faktycznie ... źle zapisałem  cos |
| oraz sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
dziekuję za poprawienie
18 sty 13:52
piotr1973: | | 2π | |
Benny w twoich wzorach powinno być |
| |
| | 3 | |
18 sty 13:53
Benny: Racja
18 sty 16:51
TMS: sprawdziłby ktoś czy mi dobrze wyszło ?
z0=cos pi/3 + isin pi/3)
z1=cos pi + i sin pi)
z2= cos 4/3 pi + i sin 4/3 pi)
18 sty 22:37
Mila:
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
z
1=cosπ+i sin π=−1
| | π+4π | | 5π | | 1 | | √3 | |
z2=cos |
| +i sin |
| = |
| −i* |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
18 sty 23:01
TMS: Czyli trzeba było jeszcze pozamieniać na inną postać
Dziękuje
18 sty 23:02
Mila:
Masz postać trygonometryczną i algebraiczną.
18 sty 23:21
Mila:
3√−8 liczysz tak samo jak 3√−1 tylko masz inny moduł.
|−8|=8
19 sty 17:58