Pochodna funkcji
Kazimierz: Pomocy

Jak mozna to rozwiazac ?
Korzystajac z regul obliczania pochodnych obliczyc pochodna funkcji
y=(1+
4√x)*tg(
√x)
18 sty 12:35
Janek191:
Zastosuj wzory na :
pochodną iloczynu funkcji oraz na pochodną funkcji złożonej.
4√x = x14
18 sty 12:37
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = |
| x−3/4*tg(√x) + (1 + 4√x)* |
| * |
| |
| | 4 | | cosx | | 2√x | |
18 sty 12:39
Kazimierz: bede cos takiego?
x1/4 * 1/cos2x * 1/2√x
18 sty 12:41
Kazimierz: czy trzeba cos dalej robic?
18 sty 12:42
Jerzy:
masz pochodną 12:39
18 sty 12:45
Kazimierz: wtedy dzieki za pomoc
18 sty 12:47
Jerzy:
upss ... mała poprawka , pod koniec w mianowniku ma być : cos2(√x)
18 sty 12:47