matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Help :
Oblicz pochodna. F(x) = (3−2x)
2
18 sty 10:58
Jerzy:
f'(x) = −4(3−2x)
18 sty 11:02
dero2005:
[(3−2x)
2
]' = 2(3−2x)*(−2) = 8x −12
18 sty 11:05
Jack:
f ' (x) = 2(3−2x) * (−2) = −4(3−2x)
18 sty 11:06