Zadanie abcd z trygonometrii
EMPE: Wyrażenie sinx + sin3x + sin5x można przedstawić, dla dowolnego x=R, w postaci:
1. sin9x
2. 4*sin3x*cos(x + π3)*cos(x − π3)
3. 4*sin3x*cos(x2 + π6)*cos(x2 − π6)
4. 4*sin3x*cos(x + π6)*cos(x − π6)
Proszę o rozwiązanie i z góry bardzo dziękuję!
17 sty 23:50
Eta:
sinx+sin5x= 2sin3x*cosx
2sin3x*cos2x+sin3x=sin3x(2cos2x+1)= sin3x(4cos
2x−2+1)=
| | 1 | | π | | π | |
sin3x(2cosx+1)(2cosx−1)=2*2sin3x(cosx+1}{2})(cosx− |
| )=4sin3x(cosx+ |
| )(cosx− |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
18 sty 00:08
Eta:
Poprawiam zapis
sinx+sin5x=2sin3x*cos(2x)
18 sty 00:09
EMPE: Wg rozwiązań poprawna odpowiedź to D.
Czy można do tego jakoś dojść Eta?
18 sty 10:38