proste a jednak trudne
Krzysztof: Czesc, rozwiazuje uklady rownan i doszedlem do tego momentu i nie wiem jak wyznaczyc x
ta 1/4 ,ma być w potedze
17 sty 23:15
Mila:
Napisz ten układ.
17 sty 23:24
Krzysztof: | | −1 | | 1 | | 1 | | −2 | |
x1( |
| )* x2( |
| ) = 4x1( |
| ) * x2( |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
24x
1 + 6 x
2 − 240 = 0
| | 1 | |
te ułamki w nawiasach to potęgi, po przekształceniach x2= 4x1( |
| ) |
| | 4 | |
i jak podstawiam to do dolnego równiania to wychodzi tak jak wyzej napisałem
17 sty 23:30
Mila:
x
1−1/2*x
21/3=4*x
11/2*x
2−2/3
x
1−1/2:x
11/2=4*x
2−2/3: x
21/3⇔
x
1−1=4*x
2−1
x
2=4x
1
?
Coś inaczej przepisałam?
17 sty 23:51
Krzysztof: spoko wszystko dobrze, dzieki wiem dzie mam błąd żle dodałem ułamki z tego wszystkiego
17 sty 23:57