geo
geometria : Proszę o wytłumaczenie
jak przejść z postaci ogólnej płaszczyzny na parametryczną
np. x+y+2z+1=0
17 sty 22:51
Mila:
W równaniu parametrycznym występują dwa wektory niewspółliniowe rozpinające płaszczyznę ,
wektory te są prostopadłe do wektora normalnego danej płaszczyzny:
n→=[1,1,2]
u→⊥n→
np.
[0,y,z] o[1,1,2]=0
0+y+2z=0 np y=2 to mamy: 2+2z=0, z=−1
u→=[0,2,−1]
Szukamy drugiego wektora prostopadłego do n.
v=[x,y,0]
[x,y,0]o [1,1,2]=x+y
x+y=0
x=1,y=−1
v=[1,−1,0]
Punkt należący do płaszczyzny;
x=−1
−1+y+2z+1=0⇔y+2z=0, z=1, to y=−2,
P=(−1,−2, 1)
u→=[0,2,−1],v=[1,−1,0]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
π:
x=−1+0*t+s
y=−2+2*t−s
z=1−t+0*s, t,s∊R
================
17 sty 23:20