17 sty 22:35
Jack: mam ten sam podr...ktora strona i zadanie? tobym sobie sprawdzil...i czesc druga to jest?
17 sty 22:42
zzz: tam jest bn=2an ?
17 sty 22:43
pionas0407: tak część 2 strona 229 zadanie 11
17 sty 22:43
Eta:
Dla ciągu arytmetycznego : a
n+1=a
n+r
| | bn+1 | |
dla ciągu geometrycznego: q= |
| |
| | bn | |
| | 2an+1 | | 2an+r | |
to |
| = |
| = 2r=q −−− nie jest zależne od n |
| | 2an | | 2an | |
zatem ciąg b
n−−− jest geometryczny
17 sty 22:43
pionas0407: Wykaż że jeśli cią ( an ) jest ciągiem arytmetycznym o wyrazach całkowitych, to ciąg ( bn )
określony za pomocą wzoru bn = 2an jest ciągiem geometrycznym
17 sty 22:44
pionas0407: te n do a
17 sty 22:45
pionas0407: Nie rozumiem eta

dało by rade wytłumaczyć szczegółowo

?
17 sty 22:45
Jack: czego tam nie rozumiesz? : D
17 sty 22:47
pionas0407: drugiej linijki i 3
17 sty 22:48
17 sty 22:49
Eta:
Jack Ci wytłumaczy .............
17 sty 22:49
pionas0407: tak skąd się wziął ten iloraz
17 sty 22:50
Eta:
Z definicji ciągu geometrycznego
17 sty 22:52
Jack: ciag geometryczny... kolejne wyraazy powstaja poprzez pomnozenie razy
q
a
2 = a
1 * q
a
3 = a
2 * q = a
1 * q
2 itd
wiec
a
n+1 = a
n * q
stąd
17 sty 22:52
Eta:
17 sty 22:53
Jack: jak wtedy to robilem to mialem tak uzasadnione :
b
n = 2
an
b
n+1 = 2
an+1
| bn+1 | | 2an+1 | |
| = |
| = 2an+1 − an |
| bn | | 2an | |
a
n+1 − a
n = const
17 sty 22:55
pionas0407: dobra wszystko jasne

dzięki wielkie !
17 sty 22:56
Jack: aczkolwiek to Ety mi sie bardziej podoba...
17 sty 22:56
Eta:
Jacuś Twoje też tak samo jak moje
.............
...=2an+1−an= 2r =q
17 sty 22:59
Jack: hmm, no wlasciwie...
17 sty 23:03
Eta:
17 sty 23:04