| arcsin(x) | ||
1. ∫ | *dx | |
| x2 |
| ln(sinx) | ||
2. ∫ | dx | |
| sin2x |
| 1 | ||
u' = | ||
| x2 |
| 1 | ||
1) u = arcsin(x) v' = | ||
| x2 |
| 1 | 1 | |||
u' = | v = − | |||
| √1 − x2 | x |
| 1 | 1 | |||
... = − | arcsin(x) + ∫ | dx .... i dalej ostatnia całka: | ||
| x | x*√1 − x2 |
| x | ||
= ∫ | dx ... | |
| x2*√1 − x2 |
| 1 | dt | |||
= − | ∫ | .... i rozkład na ułamki proste | ||
| 2 | (1 − t2)*t |
| 1 | ||
2) v' = | u = ln(sinx) | |
| sin2x |
| 1 − sin2x | 1 | |||
= ∫ | dx = ∫ | dx − ∫dx = −ctgx − x + C | ||
| sin2x | sin2x |