Proszę o pomoc z ciągami
heeey: W nieskończonym ciągu geometrycznym zbieżnym suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 15,
a suma kwadratów tych wyrazów jest równa 153. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.
17 sty 22:12
Eta:
S=24
17 sty 22:20
Qulka: 12, 6, 3, 3/2 , 3/4 .... suma =24
17 sty 22:20
Jack:
a
1 + a
3 = 15
(a
1)
2 + (a
3)
2 = 153
z pierwszego
a
1 = 15 − a
3
(15−a
3)
2 + a
32 = 153
wyznacz a
3 z tego rownania kwadratowego
potem a
1 ...
a
1 = q
2 * a
3
wyznacz q
|q| < 1 <−−dziedzina naszej funkcji
17 sty 22:20
Jack: czy ktokolwiek liczyl to tak jak ja?! ...czitery
17 sty 22:21
Eta:
| | 1 | | 1 | |
a12+a32=(a1+a3)2−2a1*a3= 153 ⇒ q2= |
| ⇒ q= |
| −− spełnia warunki zad. |
| | 4 | | 2 | |
...........................
S=24
17 sty 22:30
Eta:
Ach te chochliki

a
12+a
32=(a
1+a
3)
2− 2a
1*a
3=153
17 sty 22:32
Jack: no przeciez... jak ze wzorami Viete'a...ah , ja nie mądry
17 sty 22:36
Eta:
17 sty 22:39
heeey: Dziękuję za pomoc
17 sty 23:01
Eta:
17 sty 23:02