matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
fazi7:
Oblicz sinx * cos3x + tgx * cos
2
x
17 sty 21:53
Eta:
...= 0,5sin(4x)
17 sty 21:55
Eta:
sinx
cos(3x)= cosx(4cos
2
x−3) i tgx=
cosx
i sin(2x)=2sinx*cosx i cos(2x)=2cos
2
x−1 sinx*cosx(4cos
2
x−3)+sinx*cosx= sinx*cosx(4cos
2
x−3+1)= 2sinx*cosx*(2cos
2
x−1)= = sin(2x)*cos(2x) = 0,5 sin(4x)
17 sty 22:07