Obliczyć pierwiastek z −i 3 stopnia.
Wynik podać w postaci algebraicznej, trygonometrycznej i wykładniczej .
Pomocy , z gory dziekuje
| 3π | 3π | |||
z = − i = cos | − i sin | = cos 270o − i sin 270o | ||
| 2 | 2 |
| 270o + 360o | 270o + 369o | |||
z0 = cos | + i sin | = cos 210o + i sin 210o = | ||
| 3 | 3 |
| √3 | 1 | |||
= − cos 30o − i sin 30o = − | − | i | ||
| 2 | 2 |
| 270o + 2*360o | 270o + 720o | |||
z1 = cos | + i sin | = cos 330o + i sin 330o = | ||
| 3 | 3 |
| √3 | 1 | |||
= sin 60o − i cos 60o = | − | i | ||
| 2 | 2 |
| 270 + 0*360p | 270o + 0*360o | |||
z0 = cos | + i sin | = cos 90o + i sin 90o = 0 + i | ||
| 3 | 3 |
| 270 +1*360o | 270o + 1*360o | √3 | 1 | |||||
z1 = cos | + i sin | = − | − | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| 270o + 2*360o | 270o +2*360o | √3 | 1 | |||||
z2 = cos | + i sin | = | − | i | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
z=−i
|z|=1
| 3π | ||
α= | ||
| 2 |
| α+2kπ | α+2kπ | |||
zk=3√|z|*(cos( | )+i sin( | )), gdzie k=0,1,2 | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
z0=cos( | +i sin | =i | ||
| 2 | 2 |
|
| 7π | 7π | |||||||||||||||||
z1=(cos | +i sin | )=(cos | +i sin | )=... | ||||||||||||||||
| 3 | 3 | 6 | 6 |