całka ∫(x^2)/(a^3+x^3)
Ann'a: | | x2 | |
Witam, czy mogę prosić o wytłumaczenie rozwiązania całki ∫ |
| dx ? jaki wzór tu |
| | a3+x3 | |
zastosować? nie jest to całka wymierna
17 sty 21:05
ICSP: t = x3 + a3
17 sty 21:08
Jerzy:
x3 = t
17 sty 21:09
Jerzy:
lepsze pierwsze
17 sty 21:19
Ann'a: dziękuję za szybką odpowiedź, niestety wg treści zadania nie mogę wykorzystać podstawienia.
| | 33x2 | | 1 | | 3x2 | |
jako sposób rozwiązania mam podane ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx = |
| | a3+x3 | | 3 | | a3+x3 | |
| | 1 | | 3 | |
|
| ln|a3+x3| +c nie rozumiem dlaczego wprowadzono |
| x2 (wiem,że to mnożenie |
| | 3 | | 3 | |
przez 1) i dlaczego przy wyciąganiu całki uwzględniono sam mianownik (dlaczego po całkowaniu
3x
2 znika). Prosiłabym o wytłumaczenie
17 sty 21:21
ICSP: | | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
17 sty 21:22
Jerzy:
Chodzi o to, aby lcznik był pochodną mianownika
17 sty 21:23
Jerzy:
i wtedy wzór powyżej
17 sty 21:24
Ann'a: aa i wszystko jasne. nie miałam na karcie tego wzoru,ale faktycznie takowy jest. dziękuję
17 sty 21:25