Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
Michał: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x+my =2
mx −y = 4
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x + y ≥ 1
Prosze o pomoc, wyznaczam x i y metodą wyznaczników ale wychodzi mi odwrotny przedział i nie
wiem dlaczego

Wychodzi mi (m
2−6m+3)(−m
2−1)≥0, Δ = 2
√2 x1 = 3−
√6 i x2 = 3+
√6
zaznaczam miejsca zerowe na osi liczbowej, ramiona do góry i wychodzi źle. Proszę o pomoc
17 sty 20:32
Ajtek:
Bo ramiona są do dołu. Zauważ, że w drugim nawiasie masz przed m
2 − 
.
17 sty 20:34
Michał: Nie wiem dlaczego ale pomyślałem że jak −m
2−1 nie ma miejsc zerowych to nie uwzględniamy tego
minusa przy −m
2 przy rysowaniu. Wszystko sie wyjaśniło, dzięki
17 sty 20:38
Ajtek:
Michale, miło, że myślisz, tylko jeszcze myśl we "właściwą" stronę

.
17 sty 20:47