Ktos moze to wyjasnic?
Ferie2k16: Skad wiadomo, ze kwadrat liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje reszte 0 lub 1?
17 sty 20:07
Eta:
a=3k to a2=9k2= 3*3k −− R=0
a=3k+1 to a2= 9k2+6k+1= 3(3k2+2k)+1 −−− R=1
a=3k+2 to a2=9k2+12k+4= 9k2+12k+3+1= 3(3k2+4k+1)+1 −− R=1
17 sty 20:17
Mila:
Przecież masz tam napisane. Nie czytasz uważnie rozwiązań.
Weźmy liczby :
3n, 3n+1,3n+2 ( na jeden z tych sposobów możesz przedstawić każdą liczbę naturalną)
(3n)2=3*3n2+0
(3n+1)2=9n2+6n+1=3*(3n2+2n)+1
(3n+2)2=9n2+12n+4=3*(3n2+4n+1)+1
Przelicz sobie na konkretach to zrozumiesz.
02=0
12=1
22=3+1
32=3*3+0
42=16=3*5+1
52=25=3*8+1
62=36=3*12+0
17 sty 20:20
Jack: c.n.w
17 sty 20:20
Eta:
17 sty 20:24
Mila:
Powinno być okienko sygnalizujące, że ktoś pisze rozwiązanie.
Musimy poprosić Jakuba o wprowadzenie innowacji.
17 sty 20:37
Ferie2k16: a to za pomoca 2n, 2n + 1 i 2n + 3 nie mozna przedstawic kazdej liczby naturalnej? skad mam
wiedziec zeby wziac 3n a nie 2n
17 sty 22:44
Mila:
2n,2n+1
Można, ale będziesz mieć trudności z ustaleniem reszty z dzielenia przez 3.
Badasz podzielność przez 3.
18 sty 00:01
Ferie2k16: Aha, okej. Czyli jakbym badal podzielnosc przez 7 to biore 7n, 7n +1 tak?
18 sty 16:34
Mila:
Zgadza się.
7n, 7n+1,7n+2,7n+3,7n+4,7n+5,7n+6
Właśnie gdzieś widziałam zadanie:
Jakie reszty daje sześcian liczby całkowitej przy dzieleniu przez 7.
18 sty 16:58
Ferie2k16: Dzieki Mila
22 sty 22:20