wielomian
truskawka: Wielomian W(x)= x3 −21 x2 +22x−2 ma 3 pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz sumę kwadratów
wszystkich pierwiastków tego równania.
17 sty 20:07
ICSP: x1 + x2 + x3 = 21
17 sty 20:08
Eta:
Ze wzorów Viete
'a dla równania : ax
3+bx
2+cx+d
| | c | |
i x1*x2+x1*x3+x2*x3= |
| =22 |
| | a | |
x
12+x
22+x
32= (x
1+x
1+x
3)
2−2(x
1*x
2+x
1*x
3+x
2*x
3)=..........
17 sty 20:12
truskawka: i jak na tej podstawie obliczyć x12+x22+x32 ?
17 sty 20:13
truskawka: ok, dziękuję
17 sty 20:14
Jack: Etuś a moglabys dac mi jakies zadanko wlasnie z tymi wlasnosciami, albo wytlumaczyc czemu
| | c | |
zawsze x1*x2*x3*x4 itd = |
| |
| | a | |
| | −b | |
oraz x1+x2+x3 + ... = |
| |
| | a | |
17 sty 20:24
ICSP: x12 + x22 + x32 = (x1 + x2 + x3)2 − 2(x1x2 − x2x3 − x1x3) = ...
17 sty 20:27
piotr: (x−1) (x2−20 x+2)=0
x=1 ⋁ x2−20 x+2=0
x=1 ⋁ x2−20 x+100=98
x=1 ⋁ (x−10)2=98
x=1 or x=10+7√2 or x=10−7√2
17 sty 20:29
Eta:
@ICSP dlaczego w nawiasie zamiast sum mieszanych podajesz różnicę?
17 sty 20:37
ICSP: chyba chciałem to bardziej rozpisać i zapomniałem o nawiasie
17 sty 20:42
Mika: Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej ;
17 sty 20:46
Eta:
| | 2 | | −5 | | −10 | |
y= |
| = 2* |
| = |
| |
| | x5 | | x5+1 | | x6 | |
17 sty 20:54
piotr: | | b | | c | | d | |
x1 + x2 + x3 = − |
| , x1 x2 + x1 x3 + x2 x3 = |
| , x1 x2 x3 = − |
| |
| | a | | a | | a | |
| | b2−2ac | |
x12+x22+x32=(x1 + x2 + x3)2−2 (x2 x1+ x3 x1+ x2 x3)= |
| = |
| | a2 | |
17 sty 21:31
Eta:
......= (212)−2*22= 441−44=397
17 sty 23:04