Sprawdź czy równość jest tożsamościa trygonometryczną. Podaj jej dziedzine
Paulina: Sprawdź czy równość jest tożsamościa trygonometryczną. Podaj jej dziedzine
(cosx + sin x) 2 = sin 2x
17 sty 20:01
Janek191:
L = cos2 x + 2 sin x*cos x + sin2 x = 1 + sin 2 x
P = sin 2 x
L ≠ P
Odp. NIE
17 sty 20:03
Paulina: cos4x − sin4x = cos2x
17 sty 20:04
Paulina: A to ?
nie kumam tego wgl
17 sty 20:04
zzz: cos2x+2sinxcosx+sin2x=sin2x
cos2x+cosx+sin2x=sin2x
1+cosx=sin2x
17 sty 20:04
Janek191:
2) ( cos2 x − sin2 x)*( cos2 x + sin2 x) = cos2 x − sin2 x = cos 2 x
Tak
17 sty 20:07
lola: moglabys prosic o pomoc w moim zadaniu, prosze, ważne:(
17 sty 20:08
Paulina: cosx= cos2 x/2 −sin2 x/2
17 sty 20:11
Paulina: ?
17 sty 20:13
Janek191:
Tak:
| | x | | x | | x | |
cos x = cos 2* |
| = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 sty 20:14
Jack: prawda
17 sty 20:14
Paulina: nie rozumiem dlaczego tak ?
17 sty 20:34
Janek191:
cos 2α = cos
2α − sin
2α
Wtedy
| | x | | x | | x | |
cos 2* |
| = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 sty 20:37