matematykaszkolna.pl
Macierze - dwa pytania asdasdqwe: Dwa pytanka o macierze. 1. Jaki symbol powinienem pisać pomiędzy macierzami jeśli wykonuję przekształcenia elementarne (np. rozwiązuję układ metodą Gaussa)? Na pewno nie "=" bo te macierze po przekształceniach nie są równe. Pomyślałem, że skoro własności tej macierzy (wyznacznik itp.) się nie zmieniają po tych przekształceniach to pasowałby tam symbol równoważności "⇔", mam rację? 2. Chcę obliczyć wartości i wektory własne macierzy o wymiarze dość dużym, powiedzmy 4x4, dodajmy jeszcze, że macierz jest dość skomplikowana. Jeśli wtedy napiszę det(A − λI)=0 to obliczanie tego wyznacznika będzie bardzo kłopotliwe i po przekształceniach elementarnych te lambdy się będą mnożyć jak króliki − nie chcę tego. Czy mogę zatem najpierw macierz A trochę "uprościć" przekształceniami elementarnymi, na przykład sprowadzić ją do postaci trójkątnej? Wtedy przekształcę macierz A w jakąś macierz C, czy jednak wtedy wektory i wartości własne macierzy C będą takie same jak te dla macierzy A?
17 sty 19:45